KNVB start eigen FIFA-competitie voor amateurs

KNVB start eigen FIFA-competitie voor amateurs

21 februari 2022

De KNVB (Koninklijke Nederlandse Voetbalbond) is het jaar begonnen met goed nieuws voor liefhebbers van de game FIFA en van esports in Nederland in het algemeen. Het is goed mogelijk dat je het zelf ook al ergens hebt zien langskomen de afgelopen weken, maar op 17 januari ging de gloednieuwe FIFA-competitie van de KNVB van start. In samenwerking met KPN werd het digitale platform Jantje.gg gelanceerd, waar amateurspelers uit het hele land in competitieverband tegen elkaar kunnen opnemen. Op deze manier streeft de KNVB ernaar om de bijna twee miljoen FIFA-spelers in Nederland met elkaar te verbinden.

Wat is Jantje.gg precies en wat betekent het voor esports in Nederland?

De KNVB E_Competitie, zoals deze officieel wordt genoemd, is een format waarbij amateurspelers van de razendpopulaire game FIFA hun krachten kunnen meten met spelers van hun eigen niveau uit de regio, onder de vlag van de voetbalbond. De competitie duurt zo’n acht à negen weken en begin op 17 januari met een kwalificatieronde waarin het niveau van de deelnemers werd bepaald. Op basis van de resultaten uit de kwalificaties werden daarna de competities ingedeeld.

De bedoeling van de aparte competities is dat spelers terechtkomen in een competitie waarin alle spelers min of meer zijn of haar niveau hebben. Voor de eerste editie van de KNVB E_Competitie werden er drie categorieën in het leven geroepen, namelijk goud voor de spelers met het hoogste niveau, zilver voor goede maar meer recreatieve spelers, en brons voor de beginners en de spelers die het gewoon leuk vinden om zo nu en dan FIFA te spelen. Tussen de verschillende competities en categorieën kunnen overigens promoties en degradaties plaatsvinden, net zoals in het echte competitievoetbal.

Voor meer informatie over het verloop van de eerste KNVB E_Competitie kan je de website van Jantje.gg bezoeken. Voor geïnteresseerde spelers is het ook interessant om te weten dat de kwalificaties voor seizoen twee van de competitie al op 24 februari 2022 van start gaan.

Esports in Nederland deel van de voetbalpiramide

De zogenaamde voetbalpiramide in Nederland waarvan de KNVB de bond is loopt van de vijfde klasse van het amateurvoetbal tot de Eredivisie van het betaalde voetbal. Met de E_Competitie wil de KNVB nu ook beginnen aan het opzetten van een digitale Nederlandse voetbalpiramide. “De doelgroep van 12 tot en met 24 jaar heeft een andere voetbalbeleving”, zegt Jan Dirk van der Zee, directeur van het amateurvoetbal bij de KNVB, “Zij zien online- en offlinevoetbal niet meer als losse werelden. Het is een “online-trend” en de KNVB voorziet deze jonge doelgroep graag in hun behoefte. Met Jantje.gg geven we meiden en jongens een extra mogelijkheid om in contact met voetbal te komen, anders dan via de meer traditionele route. Door deze doelgroep in een vroeg stadium via Jantje.gg aan het voetbal te verbinden, hopen wij hen voor het leven te voorzien van alles wat de KNVB aan voetbalaanbod te bieden heeft”.

Nieuws