Loes Adegeest wint UCI Cycling Esports World Championships

Loes Adegeest wint UCI Cycling Esports World Championships

28 februari 2023

Voor onze Belgische zusterwebsite schreven we recent een artikel over de virtuele Brabantse Pijl, de laatste race van het meest recente seizoen van de Proximus Cycling eSeries, maar dat was niet het enige belangrijke nieuws voor de fans van wielrennen en esports in Nederland. Op zaterdag 18 februari was het namelijk tijd voor de 2023 UCI Cycling Esports World Championships, het wereldkampioen virtueel wielrennen. Waar de Deen Bjorn Andreasson zich tot wereldkampioen kroonde bij de mannen, was dat bij de vrouwen het geval voor onze landgenote Loes Adegeest. De 26-jarige Wageningse volgde zichzelf daarmee op als wereldkampioene, want ook in 2022 had zij de titel al op haar naam geschreven.

Adegeest de sterkste in Glasgow

Het wereldkampioenschap esports cycling werd dit jaar verreden op een virtueel circuit gelegen in het Schotse Glasgow. Via het bekende platform Zwift begonnen maar liefst 173 coureurs op indoor fietstrainers aan het WK, dat dit jaar voor het eerst een vernieuwd formaat had gekregen. De strijd werd opgedeeld in drie aparte delen en na afloop van ieder deel viel er telkens een aantal coureurs af. Op die manier bleven er tien renners over voor de derde en laatste ronde, waarvan er eentje uiteindelijk wereldkampioen zou worden.

In de Elite Women-categorie was die eer weggelegd voor regerend wereldkampioene Loes Adegeest. Alhoewel de Nederlandse in de eerste twee races relatief anoniem meereed, bleek zij onverslaanbaar in de three-up sprint aan het einde van de derde race. Over een afstand van zo’n 12 kilometer aan het einde van het heuvelachtige Glasgow Crit Circuit rekende onze landgenote in de sprint af met de Britse Zoe Langham en de Amerikaanse Jacquie Godbe, die respectievelijk zilver en brons behaalden. Zo werd Adegeest de eerste coureur die de Elite Women race twee jaar achter elkaar in de wacht wist te slepen.

Pad naar profcontract

Naast het feit dat Adegeest een voorbeeldig esports kampioene en een van de beste esports rensters ter wereld is, is zij ook een perfect voorbeeld van het potentieel van esports. Na haar overwinning op de 2022 UCI Cycling Esports World Championships wist zij namelijk een professioneel contract te verdienen bij FDJ-Suez-Futuroscope. Het esports event was vanzelfsprekend niet de enige doorslaggevende factor voor die prestatie, maar haar overwinning op het virtuele wereldkampioenschap heeft er zeker aan bijgedragen.

Daar moet ook bij gezegd worden dat Adegeest uitstekend is begonnen aan haar carrière als professioneel wielrenster. Kort na het tekenen van haar contract bij FDJ-Suez_Futuroscope won ze de bergtrui op de Lotto Belgium Tour 2022 (ook wel de Ronde van België voor vrouwen genoemd) en eindigde ze als twee bij de Tour de l’Ardèche in september van vorig jaar. Ook dit jaar heeft Adegeest al een prestatie op haar naam staan, naast haar recente overwinning bij de UCI Cycling Esports World Championships. Eind januari pakte ze de titel in de Cadel Evans Great Ocean Road Race 2023, terwijl landgenote Nina Buysman derde werd. De tweede plek ging naar de Australische Amanda Spratt.

Nieuws