Nederland kwalificeert zich voor FIFAe Nations Cup 2022

Nederland kwalificeert zich voor FIFAe Nations Cup 2022

22 juni 2022

In juli is het dan eindelijk zo ver: de eerste editie van de FIFAe Nations Cup in het Deense Kopenhagen wordt dan gespeeld, van 27 tot 30 juli. In totaal zullen er 24 FIFA landenteams strijden om een prize pool van in totaal $ 400.000 en natuurlijk, de prestigieuze titel van beste FIFA-land van allemaal. In de aanloop naar het event, dat net als de FIFAe World Cup en de Club World Cup deel uitmaakt van de FIFA Finals, moesten echter de Nations Cup Series worden afgewerkt om de deelnemers aan de Nations Cup te bepalen. Deze play-offs vonden plaats van 16 juni tot 19 juni.

Nederland domineert in Groep D

De 23 teams die gastland Denemarken gaan vergezellen tijdens de Nations Cup in juli komen vanzelfsprekend van over de hele wereld. Iedere regio houdt haar eigen play-offs, waarbij de regio’s als volgt waren ingedeeld: Europa, Midden-Oosten en Afrika, Noord- en Centraal-Amerika, en Zuid-Amerika. Nederland streed logischerwijs mee in de Europese play-offs en deed dat met verve. Goed nieuws voor de esports in Nederland en vooral voor onze landgenoten, die met een uitstekende 15 punten uit acht wedstrijden eerste werden in hun groep, drie punten voor op nummer twee Duitsland en zes punten voor op nummers drie en vier Polen en Portugal.

Dankzij deze uitstekende prestatie in de groepsfase plaatste Nederland zich voor de Winner Bracket, waarin Hongarije de tegenstander was. De Hongaren dolven twee keer met 1-0 het onderspit, waardoor onze landgenoten door konden naar de volgende ronde. Daarin hadden ze niet veel moeite met Schotland, waar met 2-0 en 2-1 van werd gewonnen. De halve finale van de Winner Bracket bleek uiteindelijk het eindstation van Nederland, dat 1-0 verloor en 2-2 gelijkspeelde tegen de Portugezen.

Aangezien de andere halve finale tussen Duitsland en Polen ging, bestond de gehele top vier van de play-offs dit jaar dus ook teams die bij Nederland in de groep zaten. Portugal schreef de Winner Bracket op hun naam na een nipte overwinning op de Duitsers, maar alle vier de teams hadden hun plekje voor de FIFAe Nations Cup al veiliggesteld. Wat betreft de Europese landen wisten ook Engeland, Frankrijk, Israël, Italië, Schotland, Spanje en Zweden zich te plaatsen voor het eindtoernooi.

De FIFAe Nations Cup

Naast de twaalf Europese naties zijn er ook plekken voor vier Aziatische landen (India, Japan, Singapore, Zuid-Korea), voor drie landen uit het Midden-Oosten en Afrika (Kazachstan, Marokko, Verenigde Arabische Emiraten), voor twee Noord-Amerikaanse landen (Canada en Mexico), en voor drie Zuid-Amerikaanse naties (Argentinië, Brazilië, Peru). Deze zullen in Kopenhagen over vier groepen verdeeld worden, waarna een knock-outsysteem volgt. De Nations Cup volgt het format van vrijwel alle grote internationale real-life voetbaltoernooien. Wat betreft de Nederlandse equipe is de verwachting dat de ploeg zal bestaan uit Levi de Weerd en Manuel Bachoore van Vitesse Esports, en Dani Visser van AZ Esports. Dit is echter nog niet officieel bevestigd en meer nieuws wordt binnenkort verwacht.

Nieuws