Nederlandse rechtbank: FIFA Ultimate Team packs zijn geen kansspel

Nederlandse rechtbank: FIFA Ultimate Team packs zijn geen kansspel

22 maart 2022

De Afdeling Bestuursrechtspraak, de hoogste rechtbank van Nederland, heeft recent uitgesproken dat de packs in FIFA Ultimate Team geen vorm van kansspelen vormen en dus niet onder de Kansspelwet vallen. Met die uitspraak verwerpt de rechtbank een eerder vonnis uit 2020 dat oordeelde dat de zogenaamde loot boxes in de FUT-modus van FIFA wel een vorm van gokken waren. Deze recente uitspraak in hoger beroep zorgt er ook voor dat EA Sports, de ontwikkelaar van FIFA, de eerdere boete voor het overtreden van de Kansspelwet van €10 miljoen niet langer hoeft te betalen. De uitspraak vormt een interessante ontwikkeling voor de esports in Nederland.

FIFA loot boxes geen kansspel

Het oordeel van de Afdeling Bestuursrechtspraak komt erop neer dat het kopen van packs in FIFA Ultimate Mode geen apart spel binnen de game is en dat de loot boxes een onmisbaar deel vormen van een behendigheidsspel, dus een spel waarvan het verloop en de uitkomst (grotendeels) worden bepaald door skills. De oorspronkelijke aanklacht tegen EA Sports draaide om het argument dat de packs wel een vorm van gokken zijn en eentje die met name gevaarlijk is voor de vele jonge (lees: minderjarige) spelers van FIFA.

“Het overgrote deel van de pakketten wordt verkregen door, en gebruikt voor game deelname”, valt te lezen in de toelichting van de rechtbank op haar uitspraak, “De verhandelbaarheid van de pakjes op de zwarte markt is relatief. De zwarte markt richt zich vooral op het verhandelen van complete accounts in plaats van op individuele pakketten of hun inhoud”.

FIFA veranderde werking FUT packs

Het is waarschijnlijk dat de uitspraak in Nederland voor een groot deel het gevolg is van een verandering die EA Sports vorig jaar doorvoerde met betrekking tot de FUT packs in FIFA. Het bedrijf maakte het namelijk mogelijk voor spelers om te zien welke kaarten er in hun loot box zaten alvorens te betalen. Zo werd het gok-element van het hele systeem in één klap vrijwel volledig weggewerkt, aangezien spelers niet langer geld hoefden uit te geven aan packs waarvan ze de inhoud niet kenden. Ondanks de verandering lijkt het format niet aan populariteit te hebben ingeboet, want EA verdient naar schatting nog altijd zo’n één miljard Euro per jaar aan hun FIFA Ultimate Team packs.

“Deze beslissing [van de Afdeling Bestuursrechtspraak] bevestigd onze overtuiging dat geen enkel aspect van FIFA of FIFA Ultimate Team als gokken kan worden beschouwd volgens de Nederlandse wetgeving”, zegt EA Sports naar aanleiding van de meest recente uitspraak, “Bij Electronic Arts [EA] stellen we onze benadering van gamedesign keuze, plezier, eerlijkheid en waarde voorop. Onze prioriteit is altijd geweest om ervoor te zorgen dat onze spelers in Nederland en over de hele wereld een positieve ervaring hebben”.

Nieuws