Opvallend eSports nieuws: dit zijn de trends!

Opvallend eSports nieuws: dit zijn de trends!

7 maart 2022

De wereld van de eSports is volop in ontwikkeling en laat al jarenlang een groeiend aantal deelnemers zien. Deelnemers die van games houden en die er steeds vaker naar streven om zich als eSporter verder te professionaliseren. Ook in Nederland is de eSport-sector een booming business geworden. Maar wat zijn eigenlijk de meest belangrijke trends die op dit moment in de eSport-wereld gaande zijn, specifiek in Nederland?

eSports wordt steeds professioneler breder geaccepteerd in Nederland

Nederland loopt qua ontwikkelingen in de sector iets achter bij grote landen als de Verenigde Staten, Canada, Engeland, Zuid-Korea Japan en China. In laatstgenoemde landen is de ontwikkeling inmiddels zo ver, dat er tal van commerciële teams met professionele eSporters bestaan, die in competitieverband tegen elkaar gamen. In Nederland zien we dit nog niet terug, maar begint geleidelijk wel een gamingstructuur ontstaan met professionele eSporters en enkele teams. Een bekend Nederlandse team van profesisonele gamers is Team Liquid, dat de stad Utrecht als thuisbasis heeft. Een belangrijke kanttekening is echter wel dat, hoewel het om een Nederlands team gaat, de meerderheid van de eSporters van Team Liquid een buitenlandse achtergrond heeft.

Nederlandse eSports-sector krijgt een boost door e-voetbalgames

Voetbal is in ons land de populairste sport. Het Nederlandse enthousiasme voor voetbal is ook terug te vinden in de wereld van sportgames en eSport-compteties. Zo hebben veel Nederlandse profclubs een of meer eSporters in dienst, die het in onderlinge competities tegen elkaar opnemen. Met name de e-divisiecompetitie van FIFA 22 is geliefd en heeft de nationale eSports in Nederland een flinke duw in de rug gegeven.

eSports wordt steeds meer een kijksport

Een ontwikkeling die ook duidelijk waarneembaar is, is de groei van eSports als kijksport. Wie erop let, zal opvallen dat er op de televisiezenders steeds vaker eSports te zien zijn, voorzien van analyses. De kijkdichtheid van dit soort tv-programma's neemt toe. Het zijn overigens geen Nederlandse zenders die eSports in hun programmering opnemen, maar vooral buitenlandse kanalen. Een bekend voorbeeld is Fox Sports, dat geregeld wedstrijden uit de europese eDivisie uitzendt. Op Ziggo is het Formule 1-racespel eBattle F1 te volgen. Ten slotte zijn er veel eSport-fanaten die hun favoriete teams en competities via Twitch, Facebook of op YouTube volgen.

VR en AI als toekomstige vernieuwingen

Ten slotte nog iets over de twee grootste ontwikkelingen die de toekomst van eSports gaan bepalen Virtual Reality (VR) en Artifical Intelligence (AI). Beide vormen van digitale beleving integreren de eSport-ervaring steeds meer met de beleving van de spelers. eSporten wordt hierdoor ene steeds uniekere en intensere ervaring!

Nieuws