Rotterdamse MBO-school Zadkine gaat in zee met House of Esports

Rotterdamse MBO-school Zadkine gaat in zee met House of Esports

26 april 2022

Zadkine, opleider voor middelbaar beroepsonderwijs in de regio Rotterdam, heeft recent aangekondigd dat het in zee is gegaan met de stichting House of Esports, een van de toonaangevende communities voor esports in Nederland. Het idee is om esports een onderdeel te maken van de al bestaande opleiding Sport en Bewegen, waarmee het de eerste opleiding in de regio wordt waar studenten zich kunnen specialiseren in esports. Dit is opnieuw een grote stap voor House of Esports in hun ambitie om meer draagvlak te creëren voor gaming en esports in Nederland.

Meer mogelijkheden voor studenten

Ook voor Zadkine Gezondheid Welzijn en Sport College, zoals het opleidingscentrum voluit heet, zelf is de nieuwe samenwerking met House of Esports er eentje met potentieel, zowel op educatief als sociaal vlak. “We zijn enorm enthousiast over deze samenwerking”, zegt Stella de Kuijper, lid van de directie van Zadkine, over het akkoord met House of Esports, “Hiermee bieden we onze studenten de kans om zich, naast het meer traditionele domein van sport en bewegen, ook verder te ontwikkelen in deze razendsnel groeiende en steeds professionelere tak van sport”.

Dat de esports zowel in Nederland als wereldwijd in de lift zitten is wel duidelijk. Het in wedstrijdverband spelen van video games, vaak in de vorm van leagues of tournaments, wordt steeds populairder, en daarmee groeit ook de wereld van dienstverleners, content creators en fans eromheen. De meeste events vinden online plaats, maar er worden ook steeds vaker grote events op fysieke locaties gehouden. Ook in ons land hoor en lees je steeds vaker over esports events en gerelateerd nieuws, zoals bijvoorbeeld de opening van het eerste Virtual Sports Centre van Nederland in Purmerend, of de lancering van de pop-up store van FIFA Academy TeamGullit en Samsung op Utrecht-Centraal.

Grote plannen

Zowel het Zadkine College als House of Esports zien de toekomst van hun gloednieuwe samenwerking met ambitie tegemoet. Er wordt gewerkt aan een breed actieplan om de verschillende aspecten van esports stap voor stap te verwerken in het bestaande lesprogramma van de opleiding Sport en Bewegen. Studenten binnen dat programma worden opgeleid tot coördinatoren en medewerkers voor bewegen, sport en gezondheid. De doelstelling is om deze studenten vanaf het volgende schooljaar (2022-2023) een keuzedeel in verband met esports aan te bieden. Dit kan dan dienen als opmaat naar een gespecialiseerde opleiding op het gebied van esports en gaming.

De Ezone

Een van de praktische veranderingen die zal plaatsvinden is de uitbreiding van de sportfaciliteiten van het college met een zogenaamde “Ezone”. Dit wordt een ruimte vol hardware die essentieel is voor esports en gaming, zoals VR-systemen en Playstations. Er zal ook een state-of-the-art GamegymWall worden geïnstalleerd om videoprojectie de combineren met fysiek sporten. Het nog op te zetten Zadkine Esports team zal voor hun training en voorbereiding op events de Ezone ook als thuisbasis hebben.

Nieuws