"Streamers in Actie" haalt ruimt €25.000 op voor Amref Flying Doctors

7 maart 2022

Vorige maand, op vrijdag 18 en zaterdag 19 februari, heeft een groep van meer dan twintig professionele streamers een marathon-streamsessie van 24 uur gehouden om donaties voor betere gezondheidszorg en schoon drinkwater in Afrika te verzamelen. Onder de naam “Streamers in Actie” kwam de groep samen op de prestigieuze H20 Esports Campus in Purmerend, een van de grootste campussen van dit soort in Europa, en werd er uiteindelijk iets meer dan €25.000 opgehaald. Het hele bedrag werd gedoneerd aan Amref Flying Doctors, een van de grootste Afrikaanse gezondheidsorganisaties ter wereld. Een unieke prestatie voor de esports in Nederland.

Alles te volgen op Twitch

De volledige livestream van Streamers in Actie werd uitgezonden via Twitch, een van de populairste streamingplatforms voor esports in Nederland en wereldwijd, en gehost door de bekende Nederlandse radio-DJ en livestreamer Daniël Lippens. Wat betreft het deelnemersveld waren, onder andere, Nouxy (onder meer bekend van Valorant), ShannaNinaNL en Joost (onder meer bekend van Fortnite) van de partij. Alle deelnemende streamers zonden uit vanaf hun eigen locatie op hun persoonlijke kanalen en een overzicht van deze kanalen was te volgen op het Twitch-kanaal van Amref, onder begeleiding van Lippens. De content van de streams varieerde sterk, van challenges en videogames tot outdoor activities waarbij zogenaamde In Real Life-rugzakken werden gebruikt om ook buiten door te kunnen gaan met livestreamen.

Toen ik werd gevraagd om hieraan mee te werken hoefde ik niet lang na te denken”, vertelde Lippens in de aanloop naar de marathon-stream, “Het is een prachtig initiatief en we gaan proberen om zoveel mogelijk geld op te halen. Met de donaties kan Amref dorpen in Oost-Afrika voorzien van water door het aanleggen van waterputten of inwoners opleiden tot zorgverleners, zodat ze de kwaliteit van de zorg en ook de veiligheid voor deze mensen kunnen verbeteren”.

Lets meer dan €25.000 opgehaald in 24 uur

€25.375,52 om precies te zijn. Dat is hoeveel Streamers in Actie wist op te halen met behulp van hun streaming-marathon. Voorafgaand aan het evenement was men niet zeker in hoeverre het overwegend jongere publiek van Twitch en de betrokken streamers zou reageren op de actie, maar het event werd uiteindelijk een succes. Streamers in Actie heeft aangetoond dat jongeren wel degelijk bereid zijn om zich in te zetten voor goede doelen, en om geld te doneren aan acties en organisaties waar ze in geloven.

“Ongelooflijk, wat een prachtig resultaat!”, zei Judith Oude Sogtoen, Director Fundraising, Partnerships & Corporate Communications bij Amref Flying Doctors, “Dit was een van de eerste keren in Nederland dat een streamingmarathon op zo’n schaal werd georganiseerd voor een goed doel, dus het was spannend hoe het zou lopen. De dynamiek die ontstond is echt bijzonder! De streamers zijn er vol voor gegaan, met onder andere opscheer-, icebucket- en hete peper challenges en nachtelijke jamsessies. Geweldig dit enthousiasme van alle partijen, streamers en hun volgers die aan deze marathon hebben bijgedragen! Dat heeft een heel mooi bedrag opgeleverd en daarnaast veel zichtbaarheid onder een nieuwe doelgroep.”

Nieuws