Topsportcentrum Papendal opent Esports Talent Center Gelderland

Topsportcentrum Papendal opent Esports Talent Center Gelderland

15 juni 2022

De belangrijke ontwikkelingen wat betreft esports in Nederland volgen elkaar de laatste maanden in rap tempo op. Eerder schreven we al over de opening van de Trust Playground in de Esports Game Arena in Alphen aan de Rijn en over het eerste Virtual Sports Centre van ons land, om maar enkele voorbeelden te noemen, en de opening van het gloednieuwe Esports Talent Center in Gelderland past perfect in dat rijtje. Op zaterdag 11 juni werd het centrum, dat onderdeel uitmaakt van het Sportcentrum Papendal, officieel geopend door Jan Markink, gedeputeerde van de provincie.

Esports talent in Nederland

Het Esports Talent Centre in Gelderland geeft lokaal esports talent de kans om te gaan trainen onder professionele esporters met ondersteuning van verschillende erkende experts en specialisten, waaronder voedingsexperts en mental coaches. In eerste instantie zullen de programma’s van het nieuwe centrum zich met name richten op Valorant, eRacing en FIFA, maar de verwachting is dat daar in de toekomst nog titels bij zullen komen. Op deze manier wil de provincie Gelderland, de initiatiefnemer achter het project, talent verder ontwikkelen en tegelijkertijd meer bewustzijn creëren rondom verantwoord gamen.

De opzet van het Esports Talent Centre volgt grotendeels de aanpak die ook voor andere Regionale Training Centra wordt gehanteerd. Het grote verschil is dat deze centra tot nu toe gefocust waren op traditionele sporten, terwijl het centrum in Gelderland zich exclusief richt op esports. De bedoeling is om de kennis op het gebied van talentontwikkeling uit de reguliere sportwereld ook toe te passen op de ontwikkeling van esports talent. Het is, onder andere, om deze reden dat de programma’s zich relatief veel bezig zullen houden met thema’s als voeding, rust en leven als professionals.

Naast de provincie wordt het project ook gesteund door Topsport Gelderland en de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, terwijl ook het (lokale) bedrijfsleven betrokkenheid toont. Zo hebben, onder meer, computer hardware en software developer Logitech, marketingagentschap Vertigo 6, en specialist in game events Ziva-Events zich al verbonden aan het Esports Talent Centre. Dankzij de rol van de provincie en de maatschappelijke plek die het centrum wordt toebedeeld, is dit alles zonder winstoogmerk.

Het beste van het beste voor Nederlandse esporters

Aan de gekozen locatie voor het Esports Talent Centre is al gelijk te zien dat de betrokkenen een state-of-the-art project op poten wilden zetten. Papendal is een van dé topsportlocaties van ons land, onder meer het NOC*NSF, de Atletiekunie en Sport Medisch Centrum Papendal bevinden zich op het terrein. Daar komt het Esports Talent Centre nu dus bij en dit zal dan ook uitgerust worden met de modernste uitrusting en apparatuur. “Het Esports Talent Center is een waar walhalla voor gamers,” vertelde gedeputeerde Jan Markink tijdens de opening van het centrum, “We zijn blij dat we hier rolmodellen binnen esports kunnen neerzetten om jonge gamers te inspireren om een gebalanceerd leven te hebben met voldoende beweging, slaap, sociale contacten en tijd voor school”.

Nieuws