Eerste minor in Esports Management van ons land vind je in Breda

Eerste minor in Esports Management van ons land vind je in Breda

15 februari 2023

De esports in Nederland zijn groeiende, zo veel is duidelijk. Er worden steeds meer organisaties opgericht, er vinden steeds meer evenementen rondom esports en gaming plaats, en esports in het algemeen wordt steeds serieuzer genomen. Dat is ook te merken aan het aantal scholen en andere onderwijsinstituten waar esports in het vakkenpakket worden opgenomen. Enkele maanden geleden schreven we, bijvoorbeeld, nog over de opening van de Predator Esports Lounge op de campus van de Universiteit Twente, maar dat is vanzelfsprekend niet de enige ontwikkeling van de afgelopen tijd. Zo heeft de Breda University of Applied Sciences (BUas) recent als eerste instelling in het Nederlandse hoger onderwijs een minor in esports gelanceerd, “Esports Event & Media Management” genaamd.

Opleiden van professionele esporters

Esports is een wereldwijd fenomeen dat naar verwachting alleen nog maar toe zal nemen qua populariteit de komende jaren. Gaming is op veel vlakken de toekomst en dat hebben ze aan de BUas ook gezien. Elders in Europa, zoals in bijvoorbeeld Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk, zijn er de afgelopen jaren al Bachelor-opleidingen rondom esports op poten gezet, maar in Nederland is die trend pas relatief recent ingezet. De Breda University of Applied Sciences is daarbij een belangrijke rol gaan vervullen door als eerste onderwijsinstituut in Nederland een programma in te richten voor de opleiding van professionele esporters.

“Het is bijzonder dat we de eerste onderwijsinstelling in Nederland zijn die de minor Esports Event & Media Management aanbiedt”, vertelt een trotse Elisabeth Minneman, bestuursvoorzitter bij de BUas, “In het hoger onderwijs vervullen we een voortrekkersrol, met een opleidingsaanbod dat zich onderscheidt vanwege de kleinschaligheid en de hoge kwaliteit. Door nauw met bedrijven samen te werken, zijn we in staat vroegtijdig trends te signaleren en hierop snel te anticiperen”.

Learning community

De BUas heeft als doel om de nieuwe minor aan te bieden in de bredere context van een learning community, oftewel een leeromgeving waarin studenten, bedrijven en andere stakeholders uit de Nederlandse esports-industrie gefaciliteerd worden om kennis uit te wisselen en samen te innoveren. Een van de veelbelovende aspecten van de nieuwe opleiding is dat verschillende betrokken partijen uit de sector zelf investeren in het programma. Op deze manier krijgt de opleiding zelf een bepaalde stabiliteit en reputatie, terwijl het tegelijkertijd de kans geeft om langdurige relaties aan te gaan.

Voorlopig is de minor Esports Events & Media Management exclusief opengesteld voor studenten van de BUas die staan ingeschreven in de opleidingen “Media” en “Leisure & Events”. Het uiteindelijke doel is om de esports minor open te stellen voor iedere geïnteresseerde student, ongeacht waar deze eerder opgeleid is. De verwachting is dat de interesse in dergelijke opleidingen in ons land de komende jaren alleen maar zal groeien. Door nu al een voortrekkersrol te vertolken in die trend, hoopt de Breda University of Applied Sciences zich voor de lange termijn te positioneren als een van dé onderwijsinstellingen op het gebied van esports in Nederland.

Nieuws