Universiteit Twente opent state-of-the-art gaming space

Universiteit Twente opent state-of-the-art gaming space

9 november 2022

Van grote toernooien en spectaculaire releases tot internationale successen en hypermoderne faciliteiten; esports worden in Nederland steeds meer mainstream. Zo schreven we recent nog over de Rocket League Major die eind dit jaar in de Rotterdamse Ahoy zal worden gehouden, de eerste Major sinds 2016, en publiceerden we in september nog een stuk over de lancering van het nieuwe Nederlandse esports-platform E-Grounds, om maar enkele voorbeelden te noemen. Deze keer willen we graag de gloednieuwe Predator Esports Lounge van de Universiteit Twente (UT) in de spotlights zetten, met name omdat het opnieuw een mooie mijlpaal betreft in de ontwikkeling van esports in Nederland.

Eerste universiteit van Nederland

Sinds 15 oktober van dit jaar is de Universiteit Twente de eerste universiteit van Nederland met een gespecialiseerde gameruimte, de Predator Esports Lounge. Gelegen in De Bastille, het studentengebouw dat zich midden op de campus van de universiteit bevindt, is de nieuwe gaming lounge gebouwd op de plek waar vroeger restaurant De Stek zat. Dit voormalig bekende etablissement werd volledig omgebouwd, inclusief verschillende game booths, veel snellere computers, felle kleuren en een grote bar. Als je zelf nog nooit in De Stek bent geweest, zal het vrijwel onmogelijk zijn dat er op de plek van de Predator Esports Lounge ooit een gezellig restaurant zat.

“De ruimte boven is nog niet helemaal af, maar op termijn willen we daar analytici uitnodigen die hun licht laten schijnen op een gamewedstrijd”, vertelt Idwer de Vries, een van de oprichters van de lounge, “Net als je op televisie ziet bij voetbaluitzendingen. Ook is er ruimte ingericht voor commentatoren en we kunnen de ruimte ook verhuren. Stel dat een voetbalteam van Drienerlo een middagje FIFA wil spelen, onder het genot van een biertje aan de bar. Dan kan dat”.

Resultaat van geduld en samenwerking

De Predator Esports Lounge staat er nu, maar de ontwikkeling en bouw van de hele ruimte heeft redelijk wat voeten in de aarde gehad. Het project betreft namelijk een samenwerking tussen drie hoofdpartijen: Blueshell Esports , dé esports vereniging voor de regio Twente, Esports Team Twente, een van de officiële esports studententeams van de Universiteit Twente, en Student Union, de studentenvereniging van diezelfde universiteit. Samen hadden zij de esports lounge vorig jaar al willen openen, maar vanwege onvolledige financiering werd er wat vertraging opgelopen. “We hadden meer moeite met de financiering dan gedacht”, aldus De Vries.

De bedoeling is dat de Predator Esports Lounge meerdere doelen gaat dienen, zowel op het vlak van competitieve esports als maatschappelijk. In de eerste plaats is de lounge natuurlijk een perfecte meeting spot voor wedstrijden en toernooien met andere studententeams. Daarnaast kan de ruimte, zoals eerder vermeld, ook verhuurd worden, bijvoorbeeld aan voetbalteams of voor verjaardagsfeestjes. Ten slotte zal de Predator Esports Lounge ook worden gebruikt om meer dataonderzoek te doen naar esports en gaming, waarvan de resultaten op hun beurt kunnen gebruikt als onderdeel van verschillende opleidingen bij de Universiteit Twente.

Nieuws