Branchevereniging Esports Nederland wil snellere topsportstatus voor esporters

Branchevereniging Esports Nederland wil snellere topsportstatus voor esporters

25 januari 2023

Esports in Nederland zijn groeiende, zowel als professionele bezigheid als voor entertainment, maar er zijn nog steeds grote stappen te maken. Ondanks de aanwezige interesse en infrastructuur bestaat er in ons land echter nog altijd iets van een vooroordeel over esports en gaming, meent Wim Noordzij, CEO bij House of Esports en Voorzitter van de Branchevereniging Esports Nederland (BEN). “Mensen hebben het beeld dat esporters dagelijks tien uur zitten te gamen, alleen maar pizza eten, en energyblikjes drinken”.

Nuchtere gamers

Alhoewel de wereld van de esports in Nederland de afgelopen jaren heel snel gegroeid is, lijkt de ontwikkeling toch iets minder snel te gaan dan in andere landen in Europa, om nog niet te spreken van de groei in Noord-Amerika en Azië. In ons land is met name FIFA populair onder de esports-titels. De eDivisie, onze nationale competitie voor FIFA-spelers, is veruit het meest bekeken esports event van Nederland. Via het Youtube account van de organisatie met bijna 100.000 volgers worden video’s en fragmenten uit de eDivisie al snel tienduizenden keren bekeken.

Wat betreft andere games die wereldwijd grote populariteit genieten, zoals bijvoorbeeld Call of Duty of League of Legends, is er nog enorm veel ruimte om te groeien in ons land. Volgens Koen Schobbers, oprichter van esports strategy consultancy Koenz én de eerste professionele gamer in Nederland die een topsportstatus kreeg, ligt dat ook een beetje aan de typische Nederlandse mentaliteit. “Dat komt doordat wij hier erg nuchter zijn”, zegt hij, “In Nederland wachten we eerst liever met een schuin oog af. Maar of mensen het nou willen of niet, deze industrie is onderdeel van de toekomst van de jeugd”.

Esports is topsport

Zowel Schobbers als de eerdergenoemde Wim Noordzij zijn van mening dat de esports in Nederland nog altijd een beetje worden onderschat. De gemiddelde Nederlander ziet esports nog steeds niet als een echte sport, volgens hen, en dat zorgt ervoor dat de groei van de sector niet zo snel gaat als in sommige andere landen. Tegelijkertijd spreken zij van een verkeerd beeld, want esporters moeten wel degelijk een topsportmentaliteit hebben om succes te boeken.

“Om professioneel te kunnen gamen, moet je een enorm goede conditie hebben”, legt Noordzij uit, “De meeste professionele e-sporters hebben dan ook een sportcoach en fysiotherapeut. Professionele gamers zijn de hele dag bezig met hun dieet en lichaam, anders kunnen ze zich niet concentreren. Of ze kunnen de druk van een competitie niet aan”.

Op basis daarvan is Noordzij al een tijd in gesprek met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en met het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) om esports officieel als sport erkend te laten worden. Op die manier kunnen esporters dan in de toekomst gemakkelijker aan een topsportstatus komen met alle voordelen van dien. “Ten eerste omdat ze dan toegang krijgen tot voorzieningen die andere sporters ook krijgen. Ten tweede krijg je een vergoeding als je zo'n status hebt”, aldus Noordzij.

Nieuws