Een eerste kijkje naar de ratings van de Nederlanders in FIFA23

Een eerste kijkje naar de ratings van de Nederlanders in FIFA23

16 september 2022

Alhoewel het nog steeds niet helemaal duidelijk is hoe en wat, was het eerder deze maand toch echt zo. Oplettende spelers van de razend populaire voetbal-game FIFA23 konden maar liefst twee uur aan de gang met de early access versie van het spel, nadat deze onbedoeld was uitgelekt op Xbox, maar liefst een maand voor de geplande officiële release van de game. Spelers die inlogden op hun FIFA-account zagen tot hun verbazing dat FIFA23 gedownload kon worden, en dat ze de Ultimate Team mode vrijwel zonder enige beperking konden verkennen en spelen. Zoals verwacht werd er gelijk gezocht naar de nieuwe ratings van de spelers in het spel en wij hebben een kijkje genomen naar de ratings van enkele van de populairste Nederlandse spelers, zowel in de Eredivisie als daarbuiten.

Player ratings al bekend

Iedere fan van esports in Nederland, en zeker van FIFA, weet dat de player ratings een van de belangrijkste aspecten van het spel vormen. De ratings bepalen tenslotte welke spelers goed zijn en welke niet, en op basis van de ratings stellen de beste gamers hun winnende teams samen. Nadat bekend werd dat FIFA23 gelekt was op FIFA23, onder meer omdat verschillende grote FIFA-streamers dit via hun accounts aan hun volgers lieten weten, werd het internet al snel overspoeld met de nieuwste ratings van iedereens favoriete spelers. Alhoewel er vanuit EA Sports, de ontwikkelaar van de game, nog geen officiële bevestiging is gekomen dat de gelekte ratings ook de definitieve ratings zullen zijn, wordt er algemeen aangenomen dat de kans groot is dat dit wel zo is. Zo lijkt Lionel Messi een rating van 91 te krijgen (met een snelheid van 81) en Cristiano Ronaldo een rating van 90, eveneens met een snelheid (pace) van 81.

Nederlandse spelers

Wat betreft de Nederlandse FIFA-spelers en de liefhebbers van esports in Nederland in het algemeen zijn natuurlijk de ratings van de Nederlandse spelers. De beste Nederlander in het spel is Liverpool-verdediger Virgil van Dijk met een rating van 90, gevolgd door Barcelona-ster Frenkie de Jong (87), zijn teamgenoot Memphis Depay (85), kersvers Bayern München-verdediger Mathijs de Ligt (85), en Internazionale-verdediger Stefan de Vrij. Deze ratings zouden dus nog kunnen veranderen voordat de officiële release van FIFA23 plaatsvindt, maar de kans is klein.

Wat betreft de Eredivisie is de beste speler geen Nederlander van origine, want Ajax-held en aanvoerder Dusan Tadic voert de lijst aan met een hele mooie rating van 84. Net achter de Serviër staat PSV-aanvaller Cody Gakpo met een rating van 83, maar liefst 5 punten hoger dan zijn rating in FIFA22, en Ajax-aanvaller Steven Berghuis (82). De overige spelers met een rating van minimaal 80 of hoger in het spel zijn PSV-middenvelder Ibrahim Sangaré en zijn teamgenoot in de goal Walter Benitez (respectievelijk 81 en 80), en Ajacieden Daley Blind, Jurriën Timber, Steven Bergwijn, en Edson Alvarez (allen met een rating van 80).

Nieuws