Max Verstappen haalt einde van de virtuele 24 uur van Le Mans niet

Max Verstappen haalt einde van de virtuele 24 uur van Le Mans niet

8 februari 2022

Na zijn spectaculaire en voor sommigen zelfs controversiële overwinning in de Grand Prix van Abu Dhabi waarmee hij zich tot eerste Nederlandse wereldkampioen ooit in de Formule 1 kroonde, nam Max Verstappen recent ook deel aan de virtuele versie van de 24 uur van Le Mans, in de Le Mans Prototype (LMP) categorie. Dat was groot nieuws, zowel voor de esports in Nederland als voor de racewereld, aangezien het deelnemersveld van de virtuele uithoudingsrace al heel wat grote namen bevatte, maar uiteindelijk haalde de regerend F1-wereldkampioen de finish niet.

Esports in Nederland en de virtuele 24 uur van Le Mans

De virtuele 24 uur van Le Mans werd afgewerkt op 15 en 16 januari van dit jaar in Le Mans, Frankrijk, op een virtuele versie van het legendarische Circuit de la Sarthe, ook wel bekend als het Circuit des 24 Heures du Mans. De race was het vijfde en laatste onderdeel van een five-race event genaamd de Le Mans Virtual series, dat gecreëerd werd nadat de 2020 24 Uur van Le Mans vanwege de coronacrisis werd afgelast. Het evenement werd live uitgezonden en becommentarieerd op Youtube, Twitch, en Facebook, en er lag een cashprijs van maar liefst $125,000 klaar voor de winnaar.

Die winnaar werd uiteindelijk Team Redline met esports coureurs Oliver Rowland (Verenigd Koninkrijk), Felipe Drugovich (Brazilië), Jeffrey Rietveld (Nederland), en Michael Smidl (Tsjechië) achter het stuur. Zij versloegen, onder andere, de nummer twee Rebellion GPX Esports en de nummer drie Floyd ByKolles-Burst. “Dit resultaat laat zien dat werkelijk alles kan gebeuren”, vertelde Rowland, die overigens Formule E-coureur voor Mahindra Racing is, na afloop, “Ik was niet de snelste, maar het is een race van 24 uur. We bleven rustig en hebben geen fouten gemaakt”.

Verstappen haalt het einde niet

Het roster voor de race was indrukwekkend met, onder meer, IndyCar 2021 kampioen Alex Pallou, race-legende Juan Pablo Montoya, en dus kersvers Formule 1 wereldkampioen Max Verstappen. Helaas voor de esports in Nederland wist de Nederlander de finish echter niet te halen. Hij belandde in het achtste uur van de race in de Ford Chicane nadat hij een gelapte auto wilde inhalen. Op dat moment reed Verstappen overigens aan de leiding in zijn #123 Team Redline LMP.

De regerend wereldkampioen was niet de enige grote naam die het einde niet haalde in de virtuele 24 Uur van Le Mans 2021. Zo haalde tweevoudig wereldkampioen F1 en tweevoudig winnaar van Le Mans Fernando Alonso als teammanager van de #36 Alpine Esports wagen de finish niet als gevolg van een probleem met de motor, terwijl voormalig F1-coureur Juan Pablo Montoya en zijn zoon Sebastian met hun virtuele Le Mans Prototype een muur inreden en zo de achtervleugel van hun bolide verloren. Er werden in totaal 116 verschillende simulators in 28 verschillende locaties gebruikt door de deelnemers, waarvan er vier stonden in Franse studio van waaruit de race live werd uitgezonden.

Nieuws