Nederlands eerste virtual sports centre staat in Purmerend

Nederlands eerste virtual sports centre staat in Purmerend

19 april 2022

Net als in de rest van de wereld zitten ook de esports in Nederland in de lift, en worden er steeds meer projecten en initiatieven op poten gezet in ons land. Misschien wel een van de interessantste recente projecten op dat vlak is het H20 Virtual Sports Centre in Purmerend dat in maart van dit jaar officieel de deuren opende. Het gaat hier om een state-of-the-art faciliteit, de eerste van zijn soort in Nederland, waar Virtual Reality en Augmented Reality hand in hand gaan met training, sport en algemene lichamelijke beweging.

Primeur voor esports in Nederland

Alles in het nieuwe centrum is gloednieuw en gericht op de toekomst. Bezoekers en esporters kunnen er gebruik van maar liefst 400 vierkante meter aan Virtual Reality en Augmented Reality-speelvelden uitgerust met alles wat de serieuze gamers en professionals zich maar kunnen wensen. Van enorme videowanden en battle platforms tot gespecialiseerde studio’s voor commentatoren en casters en zelfs een heus drone racing centre, het H20 Virtual Sports Centre is op dit moment een van de meest ambitieuze projecten op het gebied van esports in Nederland. Zo heeft de professionele esports-organisatie Team Gullit, bijvoorbeeld, al een basis geopend in het centrum in Purmerend.

Naast het promoten van esports zelf, wordt ook het ontwikkelen van technologie in het algemeen hoog in het vaandel gedragen bij het H20-centrum. Door nationaal en internationaal talent aan te trekken voor esports en andere tech-gerelateerde sectoren kan het project hopelijk ook een hub voor innovatie en tech development worden. Dat kan dan gaan om ondersteuning van professionele esporters en organisaties, maar ook, bijvoorbeeld, om de ontwikkeling van nieuwe games en apps.

Boost voor Nederlands esports talent

Aangezien het H20 Virtual Sports Centre in Purmerend pas het eerste centrum is dat zich volledig richt op de ontwikkeling van talent op de vlakken van VR en AR, is het de bedoeling dat het ook dé hotspot in Nederland wordt voor de scouting en ontwikkeling van (internationaal) talent. Er worden van begin af aan al kinderkampen en open dagen georganiseerd waar kinderen en jongeren aan de hand van oudere esporters en experts al spelende leren over esports, games en de skills die nodig zijn om te slagen in een bepaalde richting. Op die manier hoopt het H20 Virtual Sports Centre om ook de esports in Nederland als geheel naar een hoger niveau te tillen.

Wat daarbij ook een grote rol moet gaan spelen is de organisatie van nationale en internationale esports events op de campus zelf. Het Rabo Esports Stadium Amsterdam is mogelijk een van de mooiste en modernste esports-faciliteiten van Europa en het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat daar grote toernooien en events georganiseerd gaan worden. Op die manier wordt de campus niet enkel een hotspot voor talent scouting en development, maar ook een commerciële locatie die geld en aandacht genereert voor de esports in Nederland en voor de regio Purmerend.

Foto: H20 Esport Campus Amsterdam

Nieuws