Wereldkampioenschap Mario Kart van start in Alphen aan de Rijn

Wereldkampioenschap Mario Kart van start in Alphen aan de Rijn

24 augustus 2022

Wanneer het over esports in Nederland en daarbuiten gaat, komen vaak de populaire titels van het moment voorbij, zoals Counter-Strike: Global Offensive, Valorant en FIFA. Er bestaan echter honderden titels die jaarlijks duizenden spelers van over de hele wereld vermaken, inclusief enkele ware classics. Een van die classics is Mario Kart, het legendarische racespel van Nintendo. Zeker in de jaren negentig maakte de game furore als een van de populairste video games van het moment en die populariteit is nooit helemaal overgegaan. Hét bewijs van de hoe tijdloos Mario Kart is, is het wereldkampioenschap Mario Kart dat dit jaar voor de dertigste keer plaatsvindt. Extra goed nieuws voor de Nederlandse fans is dat het WK voor de vijfde keer wordt georganiseerd in Alphen aan de Rijn, in de state-of-the-art Esports Game Arena.

Bijna een week lang racen´

Het wereldkampioenschap Mario Kart is ondertussen al enkele dagen onderweg, want het startschot voor het event werd gegeven op dinsdag 23 augustus. De uiteindelijke wereldkampioen zal bekend worden op zaterdag 27 augustus, maar daarvoor is eerst het wereldkampioen Time Trials gehouden. De echte fans zullen geen uitleg nodig hebben over wat de Time Trials zijn, maar het gaat daar om het neerzetten van zo snel mogelijke rondetijden op de verschillende iconische Mario Kario-circuits, waaronder het klassieke Mario Circuit 1, het verraderlijke Bowser Castle, en de uithoudingsslag op Rainbow Road.

Voor de dertigste editie van het wereldkampioenschap Mario Kart zijn zo’n zestig deelnemers uit landen van over de wereld afgereisd naar Alphen aan de Rijn. Dat is wel wat anders dan de afgelopen twee jaar, toen veel spelers vanwege coronamaatregelen geen acte de présence konden geven op het event. We hebben nu 60 deelnemers", vertelt deelnemer Sjors Rijdam, "De afgelopen 2 jaar hadden we, vanwege corona en reisbeperkingen, veel Nederlandse deelnemers en maar een enkele deelnemer uit andere Europese landen. Nu is iedereen er weer bij. Het is echt een spektakel, ook voor toeschouwers. Iedereen kent de game en er wordt soms echt op extreem hoog niveau gespeeld”.

Wereldkampioen Time Trials al bekend

Op de openingsdag van het WK begonnen rond 16:00 uur de Time Trials waarbij spelers per twee telkens een totaal van 20 circuits moesten afwerken. Het doel was daarbij om zo snel mogelijke rondetijden op het scherm te krijgen, want de 24 snelste racers kwalificeerden zich voor de play-offs. Drie Nederlanders wisten de kwalificaties door te komen, te weten Mark Duijvesteijn, Sjors Rijsdam en Karel van Duijvenboden. Voor de eerste twee bleken de barrages echter ook het eindstation, terwijl de laatste het tot de finale wist te schoppen. Daarin nam hij het op tegen de Engelse racer Sami Cetin op Mario Circuit 1 en dat bleek uiteindelijk net een stapje te ver voor de Nederlander. Een klein foutje richting het einde van de race deed hem de das om, waardoor Cetin zich tot wereldkampioen Mario Kart 2022 kroonde.

Nieuws