Ajax Amsterdam kondigt MediaMarkt aan als nieuwe esports-partner

Ajax Amsterdam kondigt MediaMarkt aan als nieuwe esports-partner

13 oktober 2022

Dat Ajax Amsterdam de afgelopen jaren dominant is geweest in de Eredivisie weet iedere beetje voetbalfan wel, maar weet je ook wie de regerend kampioen in de KPN eDivisie, de officiële Nederlandse FIFA-competitie? Dat is Vitesse Arnhem met hun Team Vitesse Esports, gevormd door het duo Levy de Weerd en Manuel Bachoore. Gezien de grootte van concurrenten als Ajax en PSV Eindhoven is dat een hele prestatie, terwijl het voor de grote clubs zelf juist vooral een gemiste kans op zilverwerk is.

Er werden tot nu toe al zeven seizoenen van de eDivisie gespeeld, waarvan er drie werden gewonnen door Ajax. Daarmee is de club uit de hoofdstad de enige club die het landskampioenschap FIFA meer dan één keer op hun naam wist te schrijven. De laatste overwinning dateert echter alweer uit het seizoen 2019-20, dus zijn de Amsterdammers vastberaden om de titel weer naar de hoofdstad te halen. Daarom heeft de club, onder meer, met MediaMarkt een nieuwe officiële esports partner binnengehaald.

Jongere doelgroepen aanspreken

Afgezien van het competitieve belang van een sterke esports partner, moet ook de maatschappelijke en uiteindelijk de commerciële waarde ervan niet worden onderschat. De afgelopen jaren hebben duizenden bedrijven uit hele verschillende sectoren de esports in Nederland en internationaal erkend als een goede manier om in contact te komen en te blijven met jongere doelgroepen. Dat aspect werd ook expliciet aangehaald door Menno Geelen, de commercieel directeur van Ajax, na de aankondiging van de nieuwe samenwerking met MediaMarkt.

“Esports is onverminderd populair, voor Ajax blijft het een interessante manier om een jongere doelgroep te binden”, liet Geelen weten, “Een nog steeds groeiende doelgroep die ook voor MediaMarkt interessant is. Met MediaMarkt hebben we een ‘goede buur’ waarmee we mooie plannen hebben2.

MediaMarkt ziet ook maatschappelijke waarde

De samenwerking tussen Ajax en MediaMarkt zal plaats vinden op verschillende vlakken. Zo ontvangt Ajax sponsorgeld van MediaMarkt en zal het winkelconcern ook de esporters van Ajax voorzien van equipment, terwijl in de MediaMarkt aan de Johan Cruijff Boulevard, vrijwel naast het stadion, een gloednieuwe Esports Room is gebouwd waar de esporters van Ajax zullen trainen en spelen. Zowel de trainingen als de wedstrijden zijn door iedereen gratis bij te wonen in de MediaMarkt Esports Room.

Op deze manier hoopt MediaMarkt esports toegankelijker te maken voor jongeren en met name voor jongeren voor wie dat niet altijd even vanzelfsprekend is. “Vooral ook jongeren die zelf niet de middelen hebben de esports games te kopen, kunnen hier met elkaar deze enorm populaire sport spelen in de door MediaMarkt beschikbaar gestelde Esports Room. Door een brede groep jongeren de mogelijkheid te geven zelf de esports te beoefenen, groeit de esports community en stijgt hopelijk ook de kans dat onontdekte talenten boven komen die Ajax of het Nederlands esports elftal op het hoogste niveau kunnen gaan neerzetten”.

Nieuws