Overname Activision door Blizzard onzeker vanwege negatief oordeel Britse toezichthoude

Overname Activision door Blizzard onzeker vanwege negatief oordeel Britse toezichthoude

4 mei 2023

Een van de grote verhalen van hat afgelopen jaar in de wereld van de esports in Nederland en wereldwijd was de aankondiging van game developer Activision Blizzard door de Amerikaanse tech-gigant Microsoft. De studio achter megahits als Call of Duty en Overwatch ontving een bod van maar liefst $ 69 miljard van het bedrijf van Bill Gates, dat als doel heeft om beter te gaan concurreren met marktleiders Sony en Tencent. Richting het einde van vorig jaar schreven we echter al een artikel voor onze internationale dochterwebsite over mogelijke problemen op het gebied van mededinging vanuit de Europese Unie en die zorgen lijkt de Britse toezichthouder nu ook te hebben. De Britse Competition and Markets Authority (CMA) heeft de beoogde overname van Blizzard Activision recent ook afgekeurd, waardoor deze onzeker is geworden.

Te veel invloed binnen gamingsector

Voordat we bespreken wat de CMA heeft besloten en wat de redenen achter dat besluit zijn, is het misschien nuttig om kort uit te leggen wat mededinging is en waarom de CMA problemen ziet op dat gebied. Mededinging is een ander woord voor concurrentie, dat een cruciaal onderdeel is van de vrije markt. Mededingingsconflicten zijn daarom conflicten waarbij de concurrentie binnen een bepaalde sector of economie van de vrije markt niet langer eerlijk verloopt, bijvoorbeeld door partijdige politieke steun of oneerlijke afspraken.

Dat is ook waar het oordeel van de CMA op neerkomt. De Britse waakhond heeft de overname van Blizzard door Microsoft afgekeurd, vanwege zorgen over de dominante positie die Microsoft binnen de cloudgaming-sector zou verkrijgen als gevolg van de overname. De organisatie meent dat het Amerikaanse bedrijf een te grote speler wordt binnen op de markt, waardoor er een oneerlijk voordeel zou ontstaan ten opzichte van concurrerende bedrijven.

“De CMA heeft de voorgestelde overname van Activision door Microsoft verhinderd, vanwege bezorgdheid over het feit dat de deal de toekomst van de snelgroeiende cloudgamingmarkt zou veranderen”, aldus de CMA in de intro van haar publicatie van haar oordeel, “Dit zou leiden tot minder innovatie en minder keuze voor UK gamers in de komende jaren”.

Niet de eerste afkeuring voor Microsoft

Alhoewel het negatieve oordeel van de Competition and Markets Authority vanzelfsprekend een flinke tegenvaller is voor de partijen die betrokken zijn bij de deal, zal deze niet als een donderslag bij heldere hemel gekomen zijn. De Britse toezichthouder is namelijk niet de enige toezichthouder die de miljardendeal heeft afgekeurd.

Eerder in dit stuk haalden we al de afkeuring van de Europese Unie aan. Eind vorig jaar startte het Europese handelsblok een onderzoek van vier maanden naar mogelijke mededingingsconflicten, waarbij veel aandacht werd besteed aan de input van uiteenlopende stakeholders, zoals leveranciers en andere game studio’s, met betrekking tot de overname. Kort daarna liet ook de Amerikaanse Federal Trade Commission (FTC) weten dat zij de overname afkeurt, vanwege vrees voor schade aan de concurrentie. De FTC begon zelfs al een rechtszaak om de overname definitief tegen te houden. De verwachting is dat Microsoft in beroep zal gaan tegen alle bezwaren, dus het ziet ernaar uit dat dit verhaal nog wel even kan duren.

Nieuws