Wat we tot nu toe weten over GTA 6: vermoedelijke releasedatum en gelekte beelden

Wat we tot nu toe weten over GTA 6: vermoedelijke releasedatum en gelekte beelden

28 juni 2023

Of je nou van esports in Nederland houdt of niet; iedereen die wel eens een console of computer heeft aangeraakt, bij wijze van spreken, kent de Grand Theft Auto-franchise. Het eerste deel van de revolutionaire open world action adventure game series kwam uit in 1997 en sindsdien zijn er in totaal, inclusief expansion packs en handheld games (maar exclusief remasters) zestien games gemaakt. Het laatste deel van de razend populaire franchise dateert echter alweer van 2013, toen ontwikkelaar Rockstar Games GTA 5 uitbracht, dus is het niet verrassend dat miljoenen mensen ter wereld met ongeduld uitkijken naar de komst van GTA 6. Helaas is er over deze titel nog niet veel bekend, maar in dit stuk zetten we kort op een rijtje wat we al wél weten over wat er komen gaat.

Project “Fireball”

Gezien het enorme succes van GTA 5 en de voorgaande edities van de serie bestond er vrijwel tot helemaal geen twijfel over de mogelijkheid dat er een opvolger komt. Dat is eind juni ook bevestigd, omdat Rockstar Games heeft laten weten dat het spel in ontwikkeling is onder de codenaam “Fireball”. Een releasedatum is echter nog niet gegeven, al lijkt het bericht van de ontwikkelaar te duiden op een release ergens in 2024 of zelfs 2025. Daarnaast kijken fans ook naar het feit dat er tussen de aankondiging van GTA 5 en de release van datzelfde spel ongeveer 22 maanden zaten. Als Rockstar dezelfde tactiek hanteert voor GTA 6, dan zou die game rond april 2025 uit moeten komen.
“Met de ongekende populariteit van GTA 5 weten we dat velen van jullie nieuwsgierig zijn naar een nieuw deel in de Grand Theft Auto-serie”, schrijft Rockstar Games, “Bij elk nieuw project dat we starten, is het ons doel om aanzienlijk te verbeteren in vergelijking met dat wat we eerder hebben afgeleverd. We zijn blij dat we nu officieel kunnen bevestigen dat de actieve ontwikkeling voor het volgende deel in de Grand Theft Auto-serie in volle gang is”.

Gelekte beelden

Er zijn de afgelopen jaren heel wat geruchten rondom de nieuwste telg uit de GTA-familie opgedoken, maar weinig daarvan zorgden voor zo veel hype als de gelekte beelden van vorig jaar. Op 18 september 2022 plaatste een bezoeker van GTAForums.com tientallen video’s online, waarvan hij of zij beweert dat het gelekte beelden van de nieuwe GTA 6 zijn. Verschillende experts hebben sindsdien bevestigd dat het om authentieke beelden lijkt te gaan, hoogstwaarschijnlijk uit verschillende testfases van het spel.

Misschien wel het interessante stuk informatie uit alle gelekte beelden is de video waarin twee personages te zien zijn, een man en een vrouw, die samen een restaurant overvallen. Dit komt overeen met geruchten die eerder in 2022 de kop opstaken, over dat GTA 6 zou draaien om een tweeling wiens ouders vermoord zijn door een drugskartel. Naar verluidt gaan ze het samen opnemen tegen het kartel; de man als agent van een fictieve versie van de DEA (Drugs Enforcement Agency) en de vrouw als leidende figuur binnen het kartel dat hun ouders vermoordde.

Nieuws