Nieuw bestuur van BEN wil van Nederland top-10 land in esports maken

Nieuw bestuur van BEN wil van Nederland top-10 land in esports maken

6 april 2023

Als fan van esports in Nederland is de kans vrij groot dat je al wel eens hebt gehoord van de Branchevereniging Esports Nederland (BEN). Als een van de grootste brancheverenigingen binnen de Nederlandse esports heeft de BEN, naar eigen zeggen, als doel om de Nederlandse esports-sector te vertegenwoordigen in ruime zin, onder meer door een gezond klimaat voor de sector te stimuleren, door samenwerkingen te bevorderen, en door de belangen van haar leden zo goed mogelijk te behartigen, zowel nationaal als internationaal. De reden dat wij de spotlight nu op de BEN zetten, is omdat er recent een nieuw bestuur werd ingezworen en dat heeft grote plannen voor de esports in Nederland.

Vereniging geleid door ambitie

Zoals ondertussen al wel duidelijk is, zitten de esports in Nederland in de lift. De laatste jaren is de populariteit van esports in ons land omhooggeschoten en uit die trend is ook een ambitieuze branchevereniging ontstaan. De Branchevereniging Esports Nederland kwam begin dit jaar al in het (esports)nieuws toen naar buiten kwam dat zij al een tijdje bezig is met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en het Nederlands Olympisch Comité (NOC*NSF) om esports officieel als sport erkend te laten worden. Zo zouden toekomstige esporters in ons land veel gemakkelijker een topsportstatus kunnen bekomen met alle voordelen van dien.

Nu het nieuwe bestuur is geïnstalleerd is duidelijk geworden dat de ambities nog veel verder reiken dan het regelen van een snellere topsportstatus voor esporters in ons land. Onder leiding van de nieuwe voorzitter Frederik Peters wil de BEN van Nederland een wereldwijde topper op het gebied van esports.

“Onze missie is het om Nederland structureel in de top 10 beste esportslanden ter wereld te brengen”, vertelt Peters, “Dat doen we samen met onze leden […] Voor veel mensen, ook politici en bestuurders, is esports nog onbekend terrein. Terwijl er voor ons land mooie kansen liggen om te pakken. Daar willen we positief aan bijdragen”.

Nieuw bestuur combineert esports en bedrijfsleven

Het nieuwgekozen bestuur van de BEN bestaat uit zeven professionals met zeer uiteenlopende profielen. Er zit een mooie combinatie van jarenlange ervaring in verschillende sectoren in, waaronder esports en gaming, maar ook het bedrijfsleven en de politiek. Naast de nieuwe voorzitter Frederik Peters, die ook actief is bij Capgemini en als fractievoorzitter Provinciale Staten Gelderland, zitten ook Donny Stumpel (Next Level Esports), Brenda Munsterman (Outright Projects en Event Manager bij DreamHack), Martijn Schenderling (Videogames Federatie Nederland), Chris Slotboom (Dell Technologies en Gaming @work), Milo van Heugten (1HP Esports Consulting), en Stefan Mennes (Duh-Events) in het nieuwe bestuur.

“Er was duidelijk behoefte binnen en buiten de esportswereld om één aanspreekpunt te hebben”, zegt aftredend voorzitter van de BEN, Wim Noordzij, “Het oprichtingsbestuur heeft daar een stevige basis voor neergelegd en hoopt dat het esports ecosysteem nu gestaag verder opgebouwd wordt. Ik bedank Rob Hoogstraten en Jur de Graaf voor hun bijdrage bij de start”.

Nieuws