Gezamenlijk initiatief van H20 Esports en Samsung van start gegaan

Gezamenlijk initiatief van H20 Esports en Samsung van start gegaan

20 oktober 2022

Zeker de liefhebbers en volgers van esports in Nederland zullen begin dit jaar de opening van het H20 Virtual Sports Centre in ons land hebben meegekregen. In maart opende de state-of-the-art facility haar deuren in het Noord-Hollandse Purmerend, zoals we ook al in een eerder artikel schreven. Het centrum combineert Virtual Reality en Augmented Reality met sport, training en algemene lichamelijke oefening, en die unieke mix heeft de afgelopen maanden al de nodige aandacht getrokken. Zo sloot H20 in mei van dit jaar nog een veelbelovende samenwerking met de gerenommeerde Amerikaanse fabrikant van audioapparatuur Shure en heeft ze recent de handen in elkaar geslagen met Samsung. Samen met de Zuid-Koreaanse tech-gigant organiseert H20 dit najaar de Samsung Innovation Campus.

Samsung Innovation Campus

Zoals al eerder kort aangehaald is de Samsung Innovation Campus het resultaat van een samenwerking tussen het H20 Virtual Sports Centre en Samsung, waarbij de focus ligt op het vervullen van een meer maatschappelijke rol. Het is namelijk de bedoeling dat dit najaar 75 jonge mensen van leeftijden 12 tot en met 17 de kans krijgen om de basis van programmeren te leren, volledig kosteloos. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een game-based cursussen waarin, onder andere, Minecraft Code Builder, RUR-PLE, Gamemaker en Scratch aan bod komen. Iedere cursus is opgebouwd uit tien sessies van drie uur onder leiding van een erkende trainer.

De cursussen kunnen gevolgd worden in het H20-centrum in Purmerend, maar ook in Utrecht en Amsterdam. Het maatschappelijke potentieel van esports en gaming voert daarbij de boventoon en dat komt in vrijwel alle facetten van de samenwerking terug. Zo werken H20 en Samsung nauw samen met verschillende jongerenorganisaties uit ons land, en wordt er goed gelet op het welzijn van de deelnemende jongeren. Bij de opbouw van de cursussen is, bijvoorbeeld, rekening gehouden met de hoeveelheid schermtijd per deelnemer en wordt er tijdens de cursussen zelf ook tijd vrijgemaakt voor voldoende fysieke beweging. Ook zullen er voor de deelnemers gezonde drinks en snacks beschikbaar gemaakt worden.

Oog op arbeidstekort in IT-sector

Naast de maatschappelijke impact van de Samsung Innovation Campus zit er ook een interessante economische kant aan het initiatief. Zoals bekend kampt de Nederlandse ICT-sector al een tijd met een aanzienlijk arbeidstekort, waardoor er duizenden vacatures niet ingevuld kunnen worden. De cursussen van de Samsung Innovation Campus willen ook daarop inspelen, zegt de oprichter van H20, Dirk Tuip. “We zijn blij dat we onze waardevolle samenwerking met Samsung voortzetten”, begint hij, “Daarmee laten we de Nederlandse esports- en gamingwereld een belangrijke maatschappelijke rol vervullen. Het stelt ons in staat om meer jongeren een zetje in de goede richting te geven en voor te bereiden op een mogelijke carrière in de ICT”.

De president van Samsung Benelux, June Park, sluit zich aan bij deze woorden. “Met het Samsung Innovation Campus-certificaat op zak, kunnen de jongeren bouwen aan hun toekomst, bijvoorbeeld in de ICT. Het programma duurt 10 weken. We hopen dat de deelnemers spelenderwijs ontdekken waar hun talenten liggen. Een goede speler in Minecraft zou zomaar ook talent kunnen hebben voor programmeren. De gamers van nu zijn de tech professionals van de toekomst”.

Nieuws